За поръчки
ОНЛАЙН МАГАЗИН:
+359 883 98 56 56
  • Начало
  • Налягане на въздуха в гумите

Налягане на въздуха в гумите

ПОДДЪРЖАНЕ НА ПРАВИЛНОТО НАЛЯГАНЕ НА ГУМИТЕ

 

ЗАЩО НАЛЯГАНЕТО НА ГУМИТЕ Е ВАЖНО?

 

Налягането на гумите влияе върху поведението, завиването, спирането и икономията на гориво на Вашия автомобил – всички неща, на които трябва да можете да разчитате. Освен това, гума с неправилно налягане ще се износи по-бързо и може да изложи безопасността Ви на риск.

Проверявайте редовно налягането на гумите

Вашите гуми постоянно губят налягане.

За да избегнете отрицателните страни на неправилно напомпените гуми трябва редовно да проверявате налягането на гумите. В упътването към автомобила или върху етикета, залепен върху вратата, колоната, жабката или капака на резервоара, може да получите информация за правилното налягане на гумите. Други обстоятелства, които ни карат да напомпаме гумата са сезонните или височинни промени. Те повишават или намаляват налягането (на всеки 10°С промяна в температурата налягането се променя с около 0,07 атм). Най-пренебрегваният фактор е натоварването на тежкотоварните автомобили, при тях правилното налягане се определя от действителното натоварване на гумите.

КАК ДА ПРОВЕРИТЕ НАЛЯГАНЕТО

 

  1. Използвайте манометър. Купете собствен или използвайте този в местния сервиз.
  2. Проверявайте налягането на гумите, когато те са студени, защото при шофиране гумите загряват и това може да повлияе на показанията. Нека това бъде първата Ви задача сутрин.
  3. Развинтете капачката на вентила и поставете манометъра върху вентила. Не се притеснявайте, ако чуете малко съскане, това е нормално.
  4. Отчетете налягането на манометъра и го сравнете с препоръчителното налягане за Вашите гуми. 
  5. Напомпайте допълнително гумата, ако това е необходимо, със собствен компресор или в местния сервиз.
  6. Проверете налягането отново с манометъра и сравнете със спецификациите на производителя, като повтаряте тази процедура, докато достигнете необходимото налягане.
  7. Завинтете отново капачките на вентилите на всяка гума.

Изпълнете гореописаната процедура за всяка гума. Ако налягането в гумите пада прекалено много, помолете сервиза за помощ – причина за понижението може да са неправилно монтирани джанти или повреден вентил.

Сравнение на продукти